Witaj na Forum Moto Guzzi Club Poland!
Po rejestracji proszę oczekiwać e-mail aktywacyjny. Proszę sprawdzać folder SPAM - czasem tam trafia ów e-mail.
Jeśli masz problemy z zarejestrowaniem się na naszym forum prosimy o kontakt mailowy na adres: rejestracjamgcp@poczta.fm
Po rejestracji proszę oczekiwać e-mail aktywacyjny. Proszę sprawdzać folder SPAM - czasem tam trafia ów e-mail.
Jeśli masz problemy z zarejestrowaniem się na naszym forum prosimy o kontakt mailowy na adres: rejestracjamgcp@poczta.fm
Moto Guzzi V75 750 SP Spada/Targa
-
markali
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Moto Guzzi V75 750 SP Spada/Targa
Przejechałem pierwsze kilometry. Trochę szumnie zabrzmiało ale było ich 8,5 ;-)
O dziwo nic już nie cieknie z gaźnika, czy włączony, czy wyłączony silnik.
Chodzi ok. Może nie będę musiał ingerować w gaźniki nawet bo ponieważ przygasanie jest spowodowane chyba zbyt niskim prądem. Na luzie ładowanie pokazuje ładne - prawie 14 Volt. Ale gdy włączam światła mijania spada do 11-12 i zaczyna gasnąć.
W czasie jazdy wyższe obroty i ładowanie jest.
Łudzę się że to może aku mało używane kilkuletnie. Ale tylko łudzę...
Kupię nowy większy i zobaczę jakie będą efekty. Na schemacie jest 24 Ah.
Na jakimś starym handlarz odpalał to klaksony nie zadziałały a na moim już tak.
Ciekawe... Może nie jest z nim tak źle
O dziwo nic już nie cieknie z gaźnika, czy włączony, czy wyłączony silnik.
Chodzi ok. Może nie będę musiał ingerować w gaźniki nawet bo ponieważ przygasanie jest spowodowane chyba zbyt niskim prądem. Na luzie ładowanie pokazuje ładne - prawie 14 Volt. Ale gdy włączam światła mijania spada do 11-12 i zaczyna gasnąć.
W czasie jazdy wyższe obroty i ładowanie jest.
Łudzę się że to może aku mało używane kilkuletnie. Ale tylko łudzę...
Kupię nowy większy i zobaczę jakie będą efekty. Na schemacie jest 24 Ah.
Na jakimś starym handlarz odpalał to klaksony nie zadziałały a na moim już tak.
Ciekawe... Może nie jest z nim tak źle
V75
- adamigo
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
A jaki masz teraz? Pewnie już pisałem, ale dzisiejsze 14Ah robi robotę bez zastrzezeń, jednak postęp jest i w bateriach.
V50II, V50D, Nevada Orrible 750, kiedyś V65 Polizia, Breva 750, V35III, NTX 650. Mały blok rządzi.
-
markali
Ma 16 Ah ale stary. Kupić muszę bo potrzebuję z prawym plusem a mam lewy. Przymierzyć muszę taki o którym pisał Jacek.
California jest większa od V75 i nie wiem czy taki się zmieści do mojego. Widzę że tam są inne klemy.
Chciałem go rozruszać bo pół roku nie jeździł. Fajnie reaguje na odkręcenie manetki. Ale traktor jest, to prawda.
V75
- adamigo
W sumie nie jestem pewien jak w Polsce, ale jeśli 95 to E10, to żre mosiądz w gaźnikach jak wściekłe zimą, więc w sezonie leję 95, ale ostatnie tankowania przed zimą, zalewam 98 i mam spokój, że się nie rozwarstwi i woda nie zalegnie na dnie. Bo jak zalegnie, to pierwsze odkręcenie kraników wiosną i masz pozamiatane zanim nacisnąłeś starter. Te 10% etanolu daje wyraźny spadek mocy paliwa i weźmie go silnik więcej, ale no cóż, taki mamy EUklimat.
V50II, V50D, Nevada Orrible 750, kiedyś V65 Polizia, Breva 750, V35III, NTX 650. Mały blok rządzi.
-
markali
No właśnie. Temat niby prosty.... Umawiam się na zawory i synchro gaźników (nie mam wakuometra) a doświadczony mechanik do mnie ze zdziwieniem "dlaczego jeździsz na 95 Przecież to nie będzie jechać - mówi". No i przestał jeździć jakoś normalnie. Zamulony, bez mocy...
A terminy na lipiec..... Porażka.... Jeden mechanik pod koniec terminu oczekiwania (2 tygodnie) mówi "nic z tego bo ma zabieg jakiś..... Nie raczył zadzwonić....
Pod koniec lipca zlot w CZ..... Chciałem jechać . Zleję 95 do DL-a i zaleję 98. Zobaczę co się będzie działo.
A terminy na lipiec..... Porażka.... Jeden mechanik pod koniec terminu oczekiwania (2 tygodnie) mówi "nic z tego bo ma zabieg jakiś..... Nie raczył zadzwonić....
Pod koniec lipca zlot w CZ..... Chciałem jechać . Zleję 95 do DL-a i zaleję 98. Zobaczę co się będzie działo.
V75
- adamigo
A pewnie nic, żwawszy nie będzie według mnie, za to pewnie mniej spali - ale nie na tyle, żeby było taniej! Hydra nienasycona dołożyła w trosce o Twoje zdrowie etanolu do paliwa, obniżając jego energetyczność, za to o niższej akcyzie za taką ściemę już nie pomyślała. Albo właśnie pomyślała - i zatarła ręce. Szkoda trochę, że tak mi daleko do Ciebie, bo gaźniki to pewnie jedno luźne popołudnie i temat byłby ogarnięty, tam nie ma żadnej magii. Moim skromnym zdaniem trochę za łatwo się poddajesz; sprawdź obecne nastawy, zanotuj i działaj, najwyżej wrócisz do nich w razie braku sukcesu. Zacznij od równego luzu na obu linkach, żeby równo przepustnice zabierały, to pozycja wyjściowa do regulacji. Do tego czuła ręka żony może się przydać, ona tym razem pieści rolgaz, a Ty końcówki pancerzy na gaźniku wysunięte do góry do pierwszego oporu, prawdopodobnie te 2-3mm, i wyczuwasz, czy rolgaz oba pancerze wciska w śruby regulacyjne równocześnie. No i zakładam, że w gaźnikach czysto, żadnego mułu i gruzu. Wtedy można zaczynać zabawę śrubkami.
- jackdruid
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Mariusz , podjedź , zrobimy synchronizacjęmarkali pisze: ↑15 cze 2025, 15:58No właśnie. Temat niby prosty.... Umawiam się na zawory i synchro gaźników (nie mam wakuometra) a doświadczony mechanik do mnie ze zdziwieniem "dlaczego jeździsz na 95 Przecież to nie będzie jechać - mówi". No i przestał jeździć jakoś normalnie. Zamulony, bez mocy...
-
markali
Wymieniłem filterek powietrza. Było trochę grzebania ale bez tragedii.
Ściągnąłem zbiornik (wiem już że kraniki trzymają) i odkręciłem dolną część owiewki.
Ściągnąłem 3 sprężynki mocujące pokrywę filtra do puchy, odkręciłem gruby izolowany przewód idący z góry puchy do miski olejowej a przechodzący między airboxema cylindrem i dzięki temu cały airbox po odkręceniu przedniego mocowania (nad alternatorem) osiadł na silnik i filterek dało się wyciągnąć.
Ostatnio był wymieniany prawdopodobnie ok 2500km temu ale przed regulacjami trzeba było się upewnić że czysty.
A regulować trzeba będzie bo jakoś mocy mało, prawy cylinder gorący a lewy ciepły
Ściągnąłem zbiornik (wiem już że kraniki trzymają) i odkręciłem dolną część owiewki.
Ściągnąłem 3 sprężynki mocujące pokrywę filtra do puchy, odkręciłem gruby izolowany przewód idący z góry puchy do miski olejowej a przechodzący między airboxema cylindrem i dzięki temu cały airbox po odkręceniu przedniego mocowania (nad alternatorem) osiadł na silnik i filterek dało się wyciągnąć.
Ostatnio był wymieniany prawdopodobnie ok 2500km temu ale przed regulacjami trzeba było się upewnić że czysty.
A regulować trzeba będzie bo jakoś mocy mało, prawy cylinder gorący a lewy ciepły
- Załączniki
-
- IMG_20250619_131022832~2_resize_26.jpg (89.86 KiB) Przejrzano 2782 razy
-
- IMG_20250619_130852470_HDR~2_resize_65.jpg (57.29 KiB) Przejrzano 2782 razy
V75