Witaj na Forum Moto Guzzi Club Poland!
Po rejestracji proszę oczekiwać e-mail aktywacyjny. Proszę sprawdzać folder SPAM - czasem tam trafia ów e-mail.
Jeśli masz problemy z zarejestrowaniem się na naszym forum prosimy o kontakt mailowy na adres: rejestracjamgcp@poczta.fm
Po rejestracji proszę oczekiwać e-mail aktywacyjny. Proszę sprawdzać folder SPAM - czasem tam trafia ów e-mail.
Jeśli masz problemy z zarejestrowaniem się na naszym forum prosimy o kontakt mailowy na adres: rejestracjamgcp@poczta.fm
Moto Guzzi V75 750 SP Spada/Targa
-
markali
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Moto Guzzi V75 750 SP Spada/Targa
Zakupiłem takie coś. Mało tego chyba jeździ. 1991r.
Dostałem amorki, wydechy, kufer centralny, stelaż pod centralny, torby i inne drobiazgi.
Te na zdjęciu są zamocowane na stelażach samoróbkach.
Z nowszymi są problemy to że starszymi tym bardziej.
Już paliwo cieknie przy prawym gaźniku....
Nikt nie mówił że będzie łatwo i z tym się liczę.
Ba..... traktuję jako wyzwanie.
Trzeba zakupić Aku,.filtry - jakie? Szukam.
Ma ktoś coś takiego?
Instrukcja serwisowa jest w jednym dokumencie dla m.in. V75, NTX i Nevady więc łatwiej będzie coś znaleźć.
Będzie wiele pytań.
Np. po co są dwa kraniki - po lewej i prawej stronie?
Czy to ma 17 znakowy nr Vin?
Nie mogę znaleźć. Na główce ramy tylko 7 znaków i taki nr diagnosta wpisał. W dowodzie włoskim długiego vin-u brak.
Ciekawe jak będzie z rejestracją?
Pozdro!
Dostałem amorki, wydechy, kufer centralny, stelaż pod centralny, torby i inne drobiazgi.
Te na zdjęciu są zamocowane na stelażach samoróbkach.
Z nowszymi są problemy to że starszymi tym bardziej.
Już paliwo cieknie przy prawym gaźniku....
Nikt nie mówił że będzie łatwo i z tym się liczę.
Ba..... traktuję jako wyzwanie.
Trzeba zakupić Aku,.filtry - jakie? Szukam.
Ma ktoś coś takiego?
Instrukcja serwisowa jest w jednym dokumencie dla m.in. V75, NTX i Nevady więc łatwiej będzie coś znaleźć.
Będzie wiele pytań.
Np. po co są dwa kraniki - po lewej i prawej stronie?
Czy to ma 17 znakowy nr Vin?
Nie mogę znaleźć. Na główce ramy tylko 7 znaków i taki nr diagnosta wpisał. W dowodzie włoskim długiego vin-u brak.
Ciekawe jak będzie z rejestracją?
Pozdro!
- Załączniki
-
- IMG-20250306-WA0005~2_resize_52.jpg (161.42 KiB) Przejrzano 59992 razy
-
- IMG_20250307_185554552~2_resize_24.jpg (79.85 KiB) Przejrzano 59992 razy
-
- IMG-20250306-WA0010~2_resize_84.jpg (155.3 KiB) Przejrzano 59992 razy
Ostatnio zmieniony 08 mar 2025, 15:45 przez markali, łącznie zmieniany 1 raz.
V75
- adamigo
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Re: Moto Guzzi V75 750 SP Spada/Targa
Łohohoooo, nareszcie jakiś ruch na straganie z rupieciami.
Dwa kraniki - no jak to, jeden w Guzzi? To jak jeden luz w skrzyni, jakaś lipa. One się krzyżują pod bakiem, więc każdy zasili oba gaźniki, a w ten sposób ostrzeże Cię wcześniej, gdy będziesz otwierać tylko jeden. Oczywiście prawy, bo lewy łatwiej otworzyć w czasie jazdy jak się motor zaczyna jąkać, bo reka niezajęta gazem.
Wyciek umiarkowany, te pływaki się wciąż przycinają, odpal i obserwuj, może wibracje domkną zaworek, choć oczywiście takie podlewanie prowadzi do zalania cylindra na poczatku i odpali na jeden być może. Ale upewnij się też, że to nie ten okragły element od wężyka, po nim jest plasticzany filtr i może za słabo to jest dokręcone. Akuratnie dziś taki wyciek odkryłem kumplowi w CCM604, czyli w PHM40.
Nr ramy jak widzisz, dwie litery pięć cyfr, nic więcej, wszystkie tak mają. Filtr oleju w 750 będzie już dłuższy, jak masz wybór dwóch takich niby samych, to do 650 i mniejszych krótki, Nevada i okolice - długi. To jest po prostu głębsza miska fabryczna. Bateria - dzisiejsza 14Ah wystarcza, zaręczam. Jak chcesz się wypieniężyć, znajdziesz większą, ale nie widzę sensu.
No i życzę samozaparcia przy inspekcji filtra powietrza, bo jest tak skasztaniony dostęp, że ostatnio to tam Luigi zaglądał gdy na Dakarze królowała Cagiva Elefant.
Będzie pan zadowolony! Przynajmniej czasami:)
No i co prawda sezon idzie, ale wartałoby zerknąć na krzyżak i wielowpusty wałka, bo to dobra praktyka, zapobiegać tam, a nie później leczyć skutki katastrofy. Krzyżak od włoskiej glebogryzarki, jest sprzedawca w PL, chyba ciut ponad stówkę kosztuje.
Dwa kraniki - no jak to, jeden w Guzzi? To jak jeden luz w skrzyni, jakaś lipa. One się krzyżują pod bakiem, więc każdy zasili oba gaźniki, a w ten sposób ostrzeże Cię wcześniej, gdy będziesz otwierać tylko jeden. Oczywiście prawy, bo lewy łatwiej otworzyć w czasie jazdy jak się motor zaczyna jąkać, bo reka niezajęta gazem.
Wyciek umiarkowany, te pływaki się wciąż przycinają, odpal i obserwuj, może wibracje domkną zaworek, choć oczywiście takie podlewanie prowadzi do zalania cylindra na poczatku i odpali na jeden być może. Ale upewnij się też, że to nie ten okragły element od wężyka, po nim jest plasticzany filtr i może za słabo to jest dokręcone. Akuratnie dziś taki wyciek odkryłem kumplowi w CCM604, czyli w PHM40.
Nr ramy jak widzisz, dwie litery pięć cyfr, nic więcej, wszystkie tak mają. Filtr oleju w 750 będzie już dłuższy, jak masz wybór dwóch takich niby samych, to do 650 i mniejszych krótki, Nevada i okolice - długi. To jest po prostu głębsza miska fabryczna. Bateria - dzisiejsza 14Ah wystarcza, zaręczam. Jak chcesz się wypieniężyć, znajdziesz większą, ale nie widzę sensu.
No i życzę samozaparcia przy inspekcji filtra powietrza, bo jest tak skasztaniony dostęp, że ostatnio to tam Luigi zaglądał gdy na Dakarze królowała Cagiva Elefant.
Będzie pan zadowolony! Przynajmniej czasami:)
No i co prawda sezon idzie, ale wartałoby zerknąć na krzyżak i wielowpusty wałka, bo to dobra praktyka, zapobiegać tam, a nie później leczyć skutki katastrofy. Krzyżak od włoskiej glebogryzarki, jest sprzedawca w PL, chyba ciut ponad stówkę kosztuje.
V50II, V50D, Nevada Orrible 750, kiedyś V65 Polizia, Breva 750, V35III, NTX 650. Mały blok rządzi.
- adamigo
No i muszę koniecznie dodać, ach jak dobrze, że nie kupiłeś Nevady. Takiego gwałtu na oczach to mało jest w świecie. A tu, co za niekrzykliwa, wysmakowana linia. A napęd ten sam, najwięcej kuni wśród 750 do dziś.
V50II, V50D, Nevada Orrible 750, kiedyś V65 Polizia, Breva 750, V35III, NTX 650. Mały blok rządzi.
-
markali
Ja mam dobre 50+ więc byłem wożony przez wujków na Jawach, Cz-tach itp. Prawko na WSK. Wiadomo co za komuny jeździło.
Do takiej linii się przyzwyczaiłem i tak mi zostało.
Niektóre szpargały które dostałem w pudle.
W tym amorki już chyba zużyte w pudle po nowych założonych- jak na zdjęciu. Jeszcze płyta monolock, druga monokey ma stelażu monorack trzy szyby ale wycięcie obrócone o 180 stopni, tradycyjne jak do nakedów, jakieś plastiki. Może ktoś się szykował do
przeróbki na cafe racera.
Niektóre przesyłki ja otworzyłem. Jakiś podwójny przewód olejowy - odma? Krzyżak chyba paliwowy o którym pisałeś?
Świece irydowe. Zdjęcie Aku które już umarło. Na mierniku 5,2 Volt. Dwie cele bez elektrolitu.A handlarz ładował ;-)
Cewki? Uszczelniacze lag nowe, uszczelki pod pokrywy? Nowe.
Będzie chyba co robić.
Ale najbardziej zależy mi na gaźnikach.
- Załączniki
-
- IMG_20250308_151508395_HDR_resize_39.jpg (186.93 KiB) Przejrzano 59957 razy
-
- IMG_20250308_143843483_resize_14.jpg (87.86 KiB) Przejrzano 59957 razy
-
- IMG_20250308_145214947_HDR_resize_68.jpg (101.09 KiB) Przejrzano 59957 razy
-
- IMG-20250306-WA0014_resize_14.jpg (216.19 KiB) Przejrzano 59957 razy
V75
-
markali
Akumulator że zdjęcia ma wymiary h-16,3cm x 18,5cm x 12,6cm
Jest tam dużo miejsca. Potrzebuję podstawkę pod Aku bo moja już się kruszy.
Gutka odpalałem na moim starym ytx16-bs.
Jest tam dużo miejsca. Potrzebuję podstawkę pod Aku bo moja już się kruszy.
Gutka odpalałem na moim starym ytx16-bs.
V75
- jackdruid
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Mariusz, kup akumulator Yuasa w sklepie ze sprzętem ogrodniczym , pasuje idealnie , ma 30Ah i od 260 do 300A rozruchu. Używam od kilkunastu lat i igdy nie zawiodły.
-
markali
A jaki olej wystarczy?
W instrukcji jest Eni nuovo Sint 10W-40, czyli syntetyczny. Do skrzyni i obudowy wału? Jakie zamienniki Eni?
W instrukcji jest Eni nuovo Sint 10W-40, czyli syntetyczny. Do skrzyni i obudowy wału? Jakie zamienniki Eni?
- Załączniki
-
- Screenshot_2025-03-09-13-32-21-593.png (246.73 KiB) Przejrzano 59928 razy
V75
-
markali
Filtry takie znalazłem:
- Załączniki
-
- Screenshot_20250308-095910~2.png (520.98 KiB) Przejrzano 59927 razy
-
- Screenshot_20250308-095930~2.png (411.33 KiB) Przejrzano 59927 razy
V75
- adamigo
Rób co uważasz, ale mi ręka by pierwej uschła nim bym się poważył wlać syntetyka do takiego ciągnika. 20W50 i będzie bez uwag. Ja wiem, że czasy się zmieniły i nie jest to już najpopularniejsza gestość na półce, ale jeszcze 10 lat temu istaniała - zwało się to Lotos City Diesel i dawało doskonale radę:) To vogle było zabawne, bo pytam pana za ladą o 20W50 a on mi na to, że nie ma czegoś takiego w obrocie, na co ja panie, jak ten olej był,to pana jeszcze nie było. No łapka w górę,kto pamięta pierwszy taki olej, jeszcze pod nazwą Petrochemia Płock Aquila, potem Lubro. Wiem, lasu rąk nie będzie:)
Filtr powietrza, to właśnie ten, życzę powodzenia:)
Olej - nigdy nie lej do górnej kreski, kiedyś spotkasz Brevę w trasie, wyjmijcie bagnety i porównajcie o ile w Brevie ją przesunęli do dołu...
Ty masz jeszcze dyfer z tarczą, lej tam 80W140, konsystencja miodu, bo inaczej wypluje uszczelnieniem, taka fabryczna wada czy może raczej cecha osobowości:)
Pamiętaj to jest traktor i za zbyt dobre traktowanie się zemści, zalej skrzynię syntetykiem i posłuchasz takiego koncertu, że Ci się odechce. A na Hipolu będzie git.
Filtr powietrza, to właśnie ten, życzę powodzenia:)
Olej - nigdy nie lej do górnej kreski, kiedyś spotkasz Brevę w trasie, wyjmijcie bagnety i porównajcie o ile w Brevie ją przesunęli do dołu...
Ty masz jeszcze dyfer z tarczą, lej tam 80W140, konsystencja miodu, bo inaczej wypluje uszczelnieniem, taka fabryczna wada czy może raczej cecha osobowości:)
Pamiętaj to jest traktor i za zbyt dobre traktowanie się zemści, zalej skrzynię syntetykiem i posłuchasz takiego koncertu, że Ci się odechce. A na Hipolu będzie git.
- adamigo
A w ogóle to przypomnij w jakim rejonie kraju bazujesz, może Cię nawiedzę, nie tak zaraz, ale w tym roku, a napęd mój będzie bliźniaczy...