Witaj na Forum Moto Guzzi Club Poland!
Po rejestracji proszę oczekiwać e-mail aktywacyjny. Proszę sprawdzać folder SPAM - czasem tam trafia ów e-mail.
Jeśli masz problemy z zarejestrowaniem się na naszym forum prosimy o kontakt mailowy na adres: rejestracjamgcp@poczta.fm

MOTO GUZZI california 1400 kto posiada ten model?

ManiuGUZZI

MOTO GUZZI california 1400 kto posiada ten model?

Post autor: ManiuGUZZI » 28 maja 2024, 16:30

Witam pytanie kieruje do posiadaczy lub byłych posiadaczy nowszej wersji MOTO GUZZI nie wiem dokładnie od którego roku były produkowane ? 2012?? chodzi o wersję o pojemności 1400 za równo w wersji CALIFORNIA, AUDACE, ELDORADO.
Jak się jeździ, jeździło wam tą maszyną?? Jaką wersje macie? jaką polecacie?
Jakie mają bolączki? Jak z silnikami ? są jakieś problemy bolączki???
Jestem posiadaczem MG 1200 breva 4V ale w dalszej przyszłości myślę o modelu wyżej (wersji jeszcze konkretnie nie wybrałem).
Miałem już do czynienia z dużymi choperami (vtx1300, drag star) także jazda nimi nie jest mi obca.
Załączniki
15.jpg
15.jpg (120.13 KiB) Przejrzano 5503 razy

Jasiu
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: MOTO GUZZI california 1400 kto posiada ten model?

Post autor: Jasiu » 29 maja 2024, 13:47

A wiec po kolei.

Jaką wersje macie:
2016 Audace, przebieg 23K km, bez problemów, jestem pierwszym właścicielem.
2016 Eldorado, przebieg 23K km, bezproblemowy, zakupiłem od dealer'a z przebiegiem 6K km (sprzedany dwa tygodnie temu).

Moje byle Eldorado zostało zakupione z myślą o przystosowaniu do wyjazdów wielodniowych, tak wiec zainstalowałem wszystkie dodatki jakie są instalowane fabrycznie w California Touring
Obrazek

Jakie mają bolączki?
W moim wypadku brak jakichkolwiek bolączek, no... może jedna a mianowicie konsumpcja paliwa :) Ale nie jest to żadne zaskoczenie, przeciętnie 250 km do chwili gdy dwie kreski pokazuje się na zegarze.

Jak z silnikami ?
Jak już pisałem zero problemów. Trudno mi porównać z innymi motorami gdyż jedyny inny motor który posiadałem to 2009 California Vintage który sprzedałem po dwóch latach nieudanych prób polubienia tego modelu. California Vintage moim zdaniem poza wyglądem nie jest w stanie konkurować z modelami California 1400 w żądnej innej dziedzinie, czy to będzie silnik, skrzynia biegów, zawieszenie, hamulce, etc. nie wspomnę już o ergonomii.

Jaką wersje polecacie?
W mojej ocenie Eldorado jest łatwiejsze w prowadzeniu, pomimo dodatków (czytaj wagi) nadal łatwiej wchodzi w zakręty i nie wymaga tyle samo wysiłku co Audace aby ten zakręt pokonać. Jest to zapewne sprawa wielkości kol, rozmiaru opon i należy wziąć to pod uwagę przy wyborze modelu.
Załączniki
2019-05-28_0907_1.png
2019-05-28_0907_1.png (251.57 KiB) Przejrzano 5484 razy

ManiuGUZZI

Post autor: ManiuGUZZI » 29 maja 2024, 18:33

Cześć kolego dziękuje za odpowiedz i podpowiedzi odnośnie tych maszyn i różnic, myślałem że Audace jeździ tak samo jak Eldorado czy California a tu jednak nie. Z tego co się orientuje klasyczną lampę tylną ma wersja eldorado? bo już mi się mylą ;-)
Co to silnika dobrze że nie ma bolączek jak początki brevy z rozrządem, spalanie domyślam się jakieś 7l??
A co do liftingu jakiś ponoć był co się zmieniło?
Ps. Zdjęcie wyżej rozumiem że eldorado?
Możesz podesłać tej Audace którą zostawiłeś i czemu wybrałeś Audace? bardziej agresywny wygląd?

Jasiu

Post autor: Jasiu » 29 maja 2024, 20:33

Proszę nie bierz do serca tych moich wypocin, są to bardzo subiektywne wrażenia i opinie. Audace prawdopodobnie sprawuje się podobnie to California Custom i California Touring niż do Eldorado ale nigdy nie miałem przyjemności jeździć wersją Custom czy Touring wiec jest to tylko moje przypuszczenie oparte na geometrii tych modeli jak i na rozmiarze kol / opon.
Eldorado jest jedynym modelem z serii 1400 które posiada klasyczną lampę tylną.
Co do lifting'u to proponuje poszukać na WildGuzzi forum człowieka imieniem Mark (Beatle), on właśnie sprzedawał mapy do modeli 1400 a software to darmowa wersja GuzziDiag. Inna opcja to GuzziTech (Todd Eagan właściciel) ale osobiście nie polecam chyba ze ktoś mieszka w Kalifornii i jest w stanie osobiście dostarczyć motor go warsztatu Todd'a. Instalacja własna 'usprawnień' zakupionych z GuzziTech to gwarancja frustracji, brak support, a produkty nie są w 100% testowane a i nie jest to tanie.
Przy wyborze który motor zostawię nie kierowałem się wyglądem a raczej praktyczna strona. Mam 70 lat i czasy wyjazdów wielo-dniowych mam już za soba. Do jazdy na około komina Audace wydaje mi się bardziej praktycznym rozwiązaniem.
Załączniki
Eldorado_Tyl.jpg
Eldorado_Tyl.jpg (125.61 KiB) Przejrzano 5473 razy
Audace_Tyl.jpg
Audace_Tyl.jpg (133.7 KiB) Przejrzano 5473 razy
Audace_Eldorado.jpg
Audace_Eldorado.jpg (150.9 KiB) Przejrzano 5473 razy
Audace_2.jpg
Audace_2.jpg (166.41 KiB) Przejrzano 5473 razy
Audace_1.jpg
Audace_1.jpg (142.42 KiB) Przejrzano 5473 razy

ManiuGUZZI

Post autor: ManiuGUZZI » 30 maja 2024, 18:56

To jakie tam są różnice w oponach w tych wersjach? że właściwości jezdne są różne ;-)
Myślałem że jeździsz po naszych drogach ale widzę że chyba USA ;-)
Nie będę się zagłębiał w zagraniczne już fora tylko doczytywał na naszym i w necie co się da ;-)
Do zakupu jeszcze mam czasu sporo także póki co jeździć swoją maszyną i doczytywać o następcy.
Fajne te krążowniki :-)

Jasiu

Post autor: Jasiu » 31 maja 2024, 10:35

Nie wiem jak ma się sprawa kol/opon w Californii Touring czy tez Custom, ale...

Front wheel rim (Eldorado) 3.50" x 16"
Rear wheel rim (Eldorado) 5.50" x 16"
Front (Eldorado) 130/90 B16 (67H)
Rear (Eldorado) 180/65 B16 (81H)

Front wheel rim (Audace) 3.50" x 18"
Rear wheel rim (Audace) 6.00" x 16"
Front (Audace) 130/70 R18 (63H)
Rear (Audace) 200/60 R16 (79H)

Co do dróg to od dwóch lat Polskie Drogi tylko :)

ManiuGUZZI

Post autor: ManiuGUZZI » 31 maja 2024, 23:54

Widząc rejestrację myślałem że nie nasze drogi ;-) Szkoda że nie mieszkasz bliżej chętnie bym obejrzał maszynę :-)
Ale póki co jestem zauroczony i myślę że następca będzie to ;-) chyba że nasze polaczki coś wymyślą że nie będzie można kupić spalinowca ;-)

Dyniek

Post autor: Dyniek » 03 sty 2026, 15:04

Cześć.
Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego.
Czy jest ktoś z okolic Kozienic, może Radom, Dęblin, Lublin, kto posiada MG California 1400 w wersji Touring?
Chciałbym podjechać, przysiąść się, zobaczyć jak się siedzi, pogadać. Jazda raczej odpada ze względu na porę roku.
Tylko tyle. Jak coś proszę o kontakt rad13

ODPOWIEDZ